Yeniköyü kuranlar, bugünkü Yeniköyde yaşayan insanların, ataları, Dedeleridir. Siran yöresine 18. Yüzyılın hemen başlarınından itibaren, gelip yerleşmeye baslamşlardır.
Şiran Kaymakamlığı tarafından hazırlanan Köylerin tanıtımı ile ilgili kitaba göre Osmanlı kayıtlarında,Yeniköy ismine rastlanmaz. Bölgeye gelen ilk aileler,Kabile (boy) Şehoğulları olarak Şıhlılar arkasındanda Eseyingiller, daha sonrada diğer aileler gelmislerdir. ( Eseyingiller,de Şıhlılar gibi Seyit kökenlidirler) Bunuda Ancak soyağaçlarını izleyerek yalaşık bir hesap yaptığımızda 200 ila 250 yıllık bir geçmisimiz olduğunu söyleyebiliriz. Yeniköyü kuran insanlar, Dogu Anadolu bölgesinden ve İran Horhasan,dan gelerek,zor ve çileli bir yolculuktan sonra önce Yeniköyün Kuzeyinde yer alan Tarihi Katırcı yolunun hemen üstündeki yüksek dağların içinde bulunan çiçekli çayrın üstündeki soğuk Para (pınara) yerlesmislerdir. Her boyun, ayrı çileli bir gelis, öyküsü vardır. Tarih kitaplarında o yıllara şöyle bir baktığınızda gerçektende Alevi Türkmen topluluğu üzerinde öylesine bir baskı ve sindirmeler olmuşturki Şunu rahatlıkla ve inanarak söyleyebilirizki. Atalarımız da aynen Peyğanber Efendimiz Hz. Muhanmmet Mustafanın Torunu Hz. Ali,nin oğlu Hz. Hüseyine Yezit tarafından sunulan Ya bana biat yada ölümdü. Ama Hz Hüseyin asla Dedesinin ve babasının inançlarından zerre kadar taviz vermedise yezide. Bizim dedelerimizde aynen, ataları ve dedeleri gibin, yaşam koşulları, ne kadar zor olursa olsun, kendi İnançlarından geleneklerinde, göreneklerinden kısacası onurlu yaşamlarından, asla ve asla taviz vermemişler. En yakınındakileri kaybetmelerine rağmen. Burdan şunu rahatlıkla söyleyebiliriz.(O dönemde Kırşehir Şeriat Mahkemesinde İdamla yarğılana Hacı Bektaşi Veli Postinişi olan Hamdullah Çelebinin Yarğılanmasında muatap olduğu soruları ve tavırları gördüğümüzde, o yılları kolayca anlayabiliriz.) Kendilerine yaşanılması, o zamanın koşullarınıda, gözönüne aldığınızda, dağların yamaçlarını, mekan seçmeleri nesiller boyu aktarılanlarıda dikkata aldığınızda, Çoğunun mezhep, ve o dönemin baskıcı politikalarından kaçarak saklanacak yer aramıs, ve saklanılması kolay olan, Yeniköyün kuzeyindeki dağlara ve ardındanda KAPILIYURDA yerlesmis,lerdir. Yeniköye gelen kabileler (Aileler) birbirinden bagımsız olarak farklı zaman dilimlerinde gelmislerdir.Şıhlılar Soğuk Pınara, Karamollalar önce Galis,e (Galis, Kırazmasatla bugünkü adıyla Selimiye ile Ayana arasında bir yermis,) Ayni mezhepten olmanın sıcaklığı, güveni ve korunma içgüdüsü ile birbirlerine çok kısa bir zaman zarfında, basta kız alıp vererek, sonradan gelen, bizler arasında bir kan bağı olusturmuslar, acılarda seviçlerde beraber olmus, dısarıdan gelecek baskılara karsı, beraberce gögüs germeyi basarmilar. Artık daglara ragbet etmeyerek, dogrudan bugünkü yerlerine yerlesmis,ler.
Daglarda bagımsız yasayan guruplar, merkeziles,me (bereberce yasama) ihtiyacı da duyarak asagıya inmisler ve Yeniköyü kurmus,lardır. Bu süreç içerisinde Basta Şıhlılar ikiye bölünmüs, bir kardes, Kırıntıya yerlesmis,tir. Kırıntı ile aynı dönemlerde kurulmus,, insanların çoğu akraba olan iki farklı köydürler. ……Yeniköy'de konuşulan dil azerilehçesidir.(Örnek gelirim gidirim) Bazı guruplar köye sonradan katılmıstır. Bunlar; Şefelliler, Selviler. Yeniköyün kurulup ve gelisim süreci tüm 18. ve 18. yy yarısına kadar devam etmis,.Yani Baslangıçta Sıhılılarla başlayan Eseyingillerle bölgeye gelme süreci Karamollalarla, Şefelliler Badıllılar ve de Selvilerle son bulmuşur.Yeniköye yerleşen Ailelerin tamamı Türkmen kökenlidirler

Not.. Burada düzeltilmesini ve de eklenmesini istediğiniz bir bilği olduğu zaman , bizimle lütfen paylaşın. Amacımız doğru larda buluşmak.